Äta

Vi får i oss mest farliga ämnen via maten och genom att välja bort bekämpningsmedel från maten minskar vi exponeringen mycket.

En del farliga ämnen kan även överföras till maten beroende på hur vi tillagar och förvarar den.

Plast, värme och mat är ofta en dålig kombination. Det finns säkra plaster, men för enkelhets skull och av försiktighets skäl bör kombinationen undvikas.

Tänk även på att använda varan till det den är avsedd för. Det är den användningen den är godkänd för.

pc-kanna

Kärl av polykarbonat, en plast som tillverkas av bisfenol A, bör endast användas tillsammans med kalla drycker.

 

Forsättning följer…..svarta-nylonbestickfrigolitskal

Mer att läsa om material i kontakt med livsmedel finns på Livsmedelsverkets sida.

En rapport om vad som gäller metaller och legeringar i material i kontakt med livsmedel hittar du här. Rapporten TemaNord 2015:522 är utgiven av Nordiska ministerrådet.

 

Facebooklinkedinmail